Uit de oude doos: aflevering 9

Legendarisch elftal viert 2 kampioenschappen op rij in jaren ‘50

Na de Tweede Wereldoorlog werd er vanaf 1949 bij Hollandia T gesleuteld aan een echt goed elftal. Jan den Das uit Bergen was na z’n onderduikperiode in Kalverdijk door de liefde blijven hangen in Tuitjenhorn. Ook Ted Kruijer en Siem ‘Ris’ Strooper maakten in dat jaar hun debuut en de 19-jarige Jaap Blokdijk – een broer van Henk – deed voorzichtig zijn intrede. Henk Blokdijk zei hier later over: “Voor het eerst kregen we een wat meer professionele trainer uit Alkmaar, Cornelis Hoek. Hoek werkte bij de krant en verzamelde veel informatie over de tegenstanders. Hij kon ons goed bespelen en motiveren. Je nam alles aan van zo’n man. Maar trainer Piet Lengers, de voorganger van Hoek, had meer specifieke voetbalkennis. Lengers heeft ons voetballend beter gemaakt.” Merkwaardig genoeg speelde het eerste elftal in die tijd in een rood-wit tenue, terwijl de rest van de vereniging wel in het groenzwart speelde…

Maar een uit 5 man bestaande elftalcommissie bepaalde in die tijd in feite de opstelling. In het seizoen 1953-1954 werd Hollandia T eindelijk kampioen van de 2e klasse Afdeling NH. In de kampioenswedstrijd werd Texelse Boys met 5-2 verslagen. Groot feest in het dorp, maar een kantine was er nog niet. De 19-jarige Ted Kruijer ging hélemaal uit z’n dak. “We bleven tot in de kleine uurtjes hangen bij De Vriendschap. Ik zat toen in dienst, maar meldde me ziek. Daags erna kwam er militaire controle. De goeie man vond toch dat ik er wat grieperig uitzag… Blijf jij maar onder de wol jochie!”

Nagenoeg hetzelfde elftal zorgde een jaar later voor een enorme stunt door aartsrivaal VIOS-W in de beslissende kampioenswedstrijd met 2-0 te verslaan! VIOS-W had al jaren geprobeerd in de 4e klasse KNVB te komen. Het lukt steeds maar niet en Hollandia T wel. In één jaar kampioen van de 1e Klasse C Afdeling NH en meteen door naar de KNVB!

Linksbuiten Jaap Blokdijk vertelde hier later over: “Er was 1.200 man publiek aanwezig. Kijk, wij hadden aan een gelijkspel genoeg en waren goed ingespeeld. Na rust kwamen we via Klaas ‘Tiet’ Tesselaar op 1-0. Hij noemde zijn rechtervoet ’t Gouwen Pootje. Als ie ‘m raakte kon hij geweldig hard schieten. Dolle taferelen, maar we bleven rustig. Een gelijkspel was voor ons voldoende.” Blokdijk zag dat rechtsback Jaap Molenaar van VIOS-W ‘loof’ werd en verzorgde de definitieve nekslag voor de Warmenhuizenaars! “Via een steekbal van Jan den Das kon ik de bal met een harde schuiver achter keeper Piet ‘Guurt’ Nannes knallen. Je vergeet het je léven niet meer. Spelers op de schouders en de fanfare Sint Hildegardis hoefden voor de nummers niet meer te repeteren; die hadden ze het jaar daarvoor al gespeeld!”

Bron: Hollandia T magazine 75-jarig bestaan, auteur Jaap Buter

Kampioensploeg jaren 50 Kampioensploeg jaren 50