Uit de oude doos: aflevering 7

Geboorte Hollandia T na vergadering in café Bleeker (nu De Vriendschap) op 15 maart 1932

Huib Tiebie was afkomstig uit Akersloot en kwam in 1927 naar Tuitjenhorn. Hij was 24 jaar en startte een kruidenierspandje in Kerkbuurt (later het winkeltje van Jan Zutt). Tiebie begon in rap tempo allerlei verenigingen op te richten, zoals de toneelvereniging en een biljartvereniging. Maar er was nog geen voetbal in Tuitjenhorn. Terwijl Dirkshorn (1931), ’t Waarland (Con Zelo – 1930) en Warmenhuizen (VIOS-W - 1927) inmiddels al wel een florerende voetbalclub in huis hadden.

In het voorjaar van 1932 kwam er een ‘Propagandaclub’ die het initiatief nam om met behulp van aanplakbiljetten de eerste oprichtingsvergadering aan te kondigen. Op 15 maart 1932 puilde café Bleeker (nu De Vriendschap) aan de Dorpsstraat bijkans uit haar voegen door de belangstelling. Het zaaltje stond stijf van de rook. Nieuwsgierige kinderen stonden buiten met hun neuzen tegen de beslagen ramen aangeplakt.

Voorzitter Huib Tiebe leidde de eerste vergadering. Deze markante middenstander kon praten als een conferencier. Tiebe werd terzijde gestaan door secretaris ‘meester’ N. Immens en penningmeester Gert Bleeker. De bestuursleden waren Nic Mooy, Evert Karsten, Klaas Bleeker, Cor Glas, Toon Molenaar en Jan Tesselaar. De rooms-katholieke kerk Jacobus de Meerdere was de eerste grote hoofdsponsor van de nieuwbakken vereniging. Het kerkbestuur schonk een stukje grasland, op de hoek van de Dorpsstraat en ’t Laantje (Sportlaan).  


Ook werd een bedrag van 300 gulden overgemaakt om de grond op dit hobbelige weiland ‘bouwrijp’ en vlak te maken. In ruil hiervoor wilde Pastoor Vonk de club wel de naam ‘Tuitonen’ geven (Vikingen die her en der in West-Europa waren aangespoeld). “Ik vond dat hillegaar niks!”, zei Huib Tiebie later in een op band opgenomen gesprek in 1982. “Ik was gek van de naam ‘Hollandia’!”. In Hoorn was er echter al een vereniging met die naam en daarom werd later de karakteristieke letter ‘T’ aan de naam toegevoegd.

De contributie was een kwartje voor de senioren en een dubbeltje voor de jeugd. Deze moest na de hoogmis contant worden betaald in café De Vriendschap. Het tenue werd een verticaal gestreept shirt in de kleuren groenzwart, met een zwarte broek en groene kousen. De shirtknoopjes moesten van pastoor Vonk wel goed dicht en de broeken mochten in die tijd niet te kort. Ook mocht er beslist niet onder ‘kerktijd’ gevoetbald worden! Er werd begonnen met 3 seniorenelftallen en 4 juniorenteams.


Het bedrijf Smalspoor begon op het weiland voortvarend met egaliseerwerk. Het zag zwart van de mensen die als vrijwilliger een handje wilden helpen. De bulten werden weggewerkt om aan de zijkanten weer te worden neergekwakt. “Je had het idee dat je dan tegen een soort kuil aankeek. Metselaar Gert Bleeker bouwde een voor die tijd aanvaardbaar, maar primitief kleedgebouw. Met planken en afgezaagde telefoonpalen maakten we een open tribune. We hadden het voor die tijd toch vrij ‘snukker’ voor mekaar.” aldus een trotse voorzitter Huib Tiebie.

Op zondag 6 juni 1932 werd het veld officieel geopend met de wedstrijd Hollandia T – BKC (Anna Paulowna). Er waren 1.000 toeschouwers die burgemeester H. Nolet de aftrap zagen verrichten. De entree was 0,25 gulden. Met deze recette werden later alle bouwkosten afbetaald! Voetbaltechnisch stond het nog wel in de kinderschoenen, want Hollandia T zou deze wedstrijd met 0-13 verliezen. Later zou dit dorpsclubje nog een aardige inhaalslag maken…

Hollandia T 1937 Hollandia T 1937