Uit de oude doos: aflevering 6

De oprichting van Kalverdijker Voetbal Club (KVC) in 1921, voorloper van Hollandia T.

De eerste berichten over een nieuw op te richten voetbalvereniging dateren van na de Eerste Wereldoorlog. Niet in Tuitjenhorn, maar in Kalverdijk werd in 1921 de v.v. KVC (Kalverdijker Voetbal Club) opgericht. Bertus de Vries was de voorzitter.

Men begon heel primitief, maar wel vastberaden, met twee elftallen. Een hobbelig stuk grasland – vol greppels en kuilen – mocht zolang van boer Jan Baas worden geleend. Het was een weiland dat rond liep met de bekende greppels aan de zijkanten. Bij regen was het één en al bagger.

KVC had wel een prachtig tenue, net zoals Ajax, maar dan in de kleuren groen en wit. Het waren barre tijden, maar er was overal wel een oplossing voor. Visserman Piet Hessing zette bijvoorbeeld met behulp van twee ‘fukkestokke’ en een teerpaal als dwarslat, de doelen in elkaar.

Met bemiddeling van Pastoor Stieger probeerde men later meer structuur in de vereniging te krijgen. Een eigen speelveld was daarbij van groot belang. Niemand wilde echter zijn land definitief afstaan. Dit bleek een groot struikelblok voor de club uit Kalverdijk. In 1926 werd de vereniging jammerlijk opgeheven. Voor de jeugd heel triest, al probeerden ze wel op straathoekjes en pleintjes te voetballen.

Deze Kalverdijker Voetbal Club bleek echter van grote invloed voor de uiteindelijke oprichting van Hollandia T. Het bleek een goede leerschool, want in Tuitjenhorn zat men ondertussen niet stil. Men had lering getrokken uit de knelpunten van KVC… Daarover volgende week meer.

 

KVC 1922 KVC 1922