Hollandia T-er van de maand: Kevin den Das

Hollandia-T nieuws van 10-10-2019

Voormalig Hollandia T-er van de maand Sylvia de Boer over haar nominatie: 
Bij deze nomineer ik Kevin den Das. Een leuk, voetballend bestuurslid, volgens mij de jongste Hollandia T-er van de maand. Een rustige, sympathieke jongen die het verdient om in het zonnetje te staan.


1. Vertelt u eens iets over uw persoonlijke achtergrond
Ik ben in 1984 geboren in Tuitjenhorn en heb daar een fijne, zorgeloze jeugd gehad. Tegenwoordig woon ik nog altijd met veel plezier in het dorp, nu samen met Jill den Das-Bruin uit Waarland op De Posten. Afgelopen zomer zijn wij de trotse ouders geworden van een prachtig mannetje, genaamd Ids. Verder werk ik als Beleidsadviseur Marketing & Communicatie bij Hogeschool Inholland in Alkmaar.    

2. Waarmee verdiende u uw eerste geld? 
Dat was met bollenpellen bij Kees & Piet Hof aan de Koorndijk, samen met m’n buurjongen Remco Kieft. Een geweldige en oergezellige tijd, helemaal toen we al snel gepromoveerd werden tot schuurknecht. Achter de sorteermachine, trilzeef, op de heftruck en later op de trekker. Lange dagen, hard werken, maar dagelijks werd er enorm veel gelachen. We hadden een mooi clubje jongens met o.a. Jochem Rentenaar, Jaap de Groot en Walter v/d Berg (Warmenhuizen). In het weekend brachten we een groot deel van ons loon naar ‘t Geveltje, de Vijverhut of Ruif. Op maandag barstten we altijd van de mooie kroegverhalen, waar Kees ook van smulde. Hij voelde haarfijn aan dat het niet handig was om ons na zo’n weekend op een heftruck in een schuur met 80 bollenpellende kinderen te zetten en liet ons vaak pas om 9:30 uur starten op maandag. Fantastische werkgever en qua sfeer en gezelligheid heb ik het nadien nergens leuker gehad.  


3. Waarvoor kunnen wij u ’s nachts wakker maken? 

Mwah, lastige vraag. Ik word er volgens mij niet socialer op als ik weinig slaap... Als ik toch moet kiezen; voor een trip naar Schiphol op weg naar een mooie reis.

4. Wanneer kwam u voor het eerst met Hollandia T in aanraking? 
Met opa (Jan) den Das als oud-voorzitter en z’n 3 voetballende zonen Ben, Ruud en Jos in het 1e kom ik wat dat betreft wel uit een echte voetbalfamilie. Op verjaardagen ging het bij ons altijd over Hollandia T. M’n eerste concrete herinnering is dat ik als kleine jongen met vader Ben mee was naar een beslissingswedstrijd van het 1e, volgens mij tegen PSCK, met o.a. Bob Buter op de goal. Indrukwekkend met al dat publiek. En ik weet nog dat ik voor het eerst te trainen mocht komen. Gek genoeg had ik altijd het idee dat daaronder hardlopen door Tuitjenhorn werd verstaan. Gelukkig bleek het in de praktijk om Piet Tijm te gaan die ons met alle geduld de voetbalbeginselen leerde, een geweldige trainer en motivator.

5. Welke rollen hebt u binnen de vereniging vervult? 
Er gaat niets boven zelf voetballen. Begonnen op m’n 6e, dus volgens mij is dit m’n 29ste of 30ste seizoen. Zo’n beetje alle jeugdelftallen doorlopen en na 14 jaar selectie nu gezellig in het 3e actief, een mooi elftal. Buiten het veld heb ik vroeger regelmatig jeugdwedstrijdjes gefloten en ben ik later Peter Rensen opgevolgd als ‘webmaster’. Vervolgens gevraagd voor de technische commissie en inmiddels alweer 5 jaar vanuit die rol actief in het bestuur. Daarnaast schrijf ik de tekst voor het programmaboekje van het 1e.

6. Wat is uw mooiste herinnering aan Hollandia T? 
Het is voor mij niet mogelijk om er 1 te kiezen. In de jeugd de voetbalkampen in België, Vught en Almelo. Maar net zo goed het trainen op het strand met de A1 onder leiding van Ruud v/d Zijde. Met letterlijk het complete elftal gestapeld in z’n busje richting Camperduin om te trainen en daarna bij Minkema met z’n allen voldaan een biertje pakken. Prachtige tijd. De clinic van Gerrie en Arnold Mühren was ook tof.

Bij de senioren kijk ik met veel plezier terug op de kampioenschappen die ik met 1, 2 en 3 behaald heb en vond ik het bijzonder om tegen Heerenveen en AZ te mogen spelen. Maar ook de trainingen van interim-trainer Koert de Groote op het oude veld van VV Schoorl zijn mij positief bijgebleven. Als pure sfeermaker de beste trainer die ik bij de selectie ben tegengekomen.


7. Wie zijn uw favoriete voetballers die u in het 1e elftal hebt zien voetballen? 
Ook hier doe ik spelers tekort door er slechts 1 te noemen. Als kind keek ik enorm op naar Peter Buter. Profvoetballer geweest bij Volendam en nu op De Kuil, dat had iets magisch. Geweldige kopper ook. Later zelf als speler van dichtbij Ton Kruijer en Bas Kaandorp mogen meemaken. Ton in alles een leider, zowel voorin als achterin bepalend. Bas praatte vooral met z’n voeten. Een stylist als achterste man met een ongekend voetbalinzicht. Maar vanuit die positie ook altijd goed voor 6 tot 8 goals per jaar. Heel knap. Bijzondere vermelding verdient ook Kees v/d Berg. Tussen zijn 17e en 22ste – voordat hij naar Australië ging – haalde hij als mid-mid zo’n vreselijk hoog niveau. Buffelen, spelverdelen, het maken van sologoals. Ik heb thuis nog een krantenknipsel waarin hij destijds door een journalist terecht werd beschreven als een ‘sieraad voor het voetbal’. Tot slot; als je uitsluitend naar aangeboren talent kijkt, was Mart Hof voor mij de beste van allemaal. Wat ik hem op trainingen heb zien doen in de kleine ruimte was gewoon fenomenaal. 

8. Stel u bent burgemeester van Gemeente Schagen. Wat zou u als eerste veranderen? 
Niet veel. Ik ben een tevreden inwoner en ook vanuit Hollandia T hebben wij goede lijnen met de gemeente. Groot nadeel is dat zij vaak afhankelijk zijn van o.a. de landelijke politiek in Den Haag. Sport zou vanaf daar veel meer gestimuleerd moeten worden, o.a. om de jeugd achter de smartphone/social media vandaan te trekken, sociale integratie en verbinding te bevorderen, etc. Nu worden er echter maatregelen genomen die het voor verenigingen juist steeds moeilijker maken om het hoofd boven water te houden. Denk aan het alcoholverbod onder de 18, het accommodatiebeleid met als gevolg noodzakelijke contributieverhogingen, een nieuwe regel waardoor je tot een uur na een jeugdwedstrijd geen alcohol mag schenken (waardoor onze oudste jeugd en senioren nu niet gelijk thuis kunnen spelen), een FOX-licentie van 1.200 euro per jaar voor het uitzenden van 1.5 wedstrijd per week… Je wordt als bestuur steeds gedwongen om noodgrepen toe te passen, terwijl je eigenlijk met de lange termijn bezig wilt zijn.

9. Wat zou u ooit nog eens in uw leven graag willen doen? 
In 2012 ben ik samen met m’n goede vriend Cas Mooij 4 weken door Amerika gereisd, dat was echt een geweldig avontuur. Dat zou ik graag ook ooit nog eens met m’n gezin willen doen. Campertje huren, muziek aan en de vrijheid tegemoet. Ook om Ids mee te geven hoe mooi de wereld qua natuur & dieren op sommige plekken nog is en hoe nietig wij als mensen in feite zijn.

Verder wil ik heel graag nog een keer met m’n vriendenclub naar een voetbalwedstrijd in Engeland. Niet perse naar Liverpool of Manchester, maar het liefst naar een club in de kelderklasse. Lekker naar Tranmere Rovers ofzo. 90 minuten in een stokoud stadionnetje zitten en dan met z’n allen de pub in. Puur voor de sfeer.     

10. Welke persoon nomineert u als volgende Hollandia T-er van de maand en waarom?  
Bas Kaandorp. Ik zie van dichtbij hoeveel goed werk hij verricht als lid van de technische commissie, met name voor de jeugd van Hollandia T. Daarnaast is hij altijd bereid om ergens bij te springen als trainer en dat alles vanuit een rustige, bescheiden houding, vaak op de achtergrond. Ik vind ‘m voor Hollandia T van onschatbare waarde en nomineer Bas dan ook graag.

Kevin Kevin